Skydda hemmet mot eldens lågor

Snart är det juletider igen, som vi har längtat hela året. Men med julen och myset kommer också en hel del risker som alla måste vara medvetna om och tänka litet extra på, nämligen att släcka ljus när man lämnar hemmet samt att aldrig lämna ett stearinljus obevakat, någonsin. Vi skriver även om brandsäkra säkerhetsskåp.

I en artikel på Expressen kan vi läsa att brandvarnare hemma är livsviktigt men att det trots detta är många i Sverige som har riktigt dålig koll på batterierna i sin brandvarnare, något som är en riktigt allvarlig säkerhetsrisk. Att inte ha kollat om batterierna i brandvarnaren funkar är något som lätt leder till en falsk känsla av trygghet, när det i själva verket inte är särskilt tryggt alls. På de allra flesta brandvarnare bör man byta batterier var elfte till var tolfte månad, även om batterierna sägs hålla i över tio år kan man aldrig vara helt säker. Särskilt tredje advent sägs vara den dag då det är störst brandfara under hela året, då levande jul, tomtebloss och juldekorationer gärna kan ta eld och skada något förfärligt.

Mycket kan gå förlorat i en villabrand

röda tända ljusJa det är mycket som kan gå förlorat i en brand, så som möbler, fotografier men även liv, därför är det inte ens värt att tänka två gånger när det kommer till att just skydda sig riktigt ordentligt, med allt vad som bjuds i säkerhets- och preventiv väg. Sedan skadar ju inte lite sunt förnuft heller, eller det är snarare det bästa man kan ha förutom just brandvarnare och brandfiltar, det sunda förnuftet att aldrig lämna ett brinnande ljus obevakat och heller inte låta barn leka med ljus och eld, men det förstår väl säkerligen de flesta vuxna.

Det kan även vara bra att ha alla sina känsliga papper på en plats där de är skyddade mot eld och hetta, eller varför inte också för stöld vid inbrott, som vi kan läsa om här i denna artikel från Arbetarbladet. Ett tips: köp ett brandsäkert säkerhetsskåp online och sov lite tryggare, tillsammans med nya, fräscha brandvarnare och en och annan brandfilt samt brandsläckare som livräddare om olyckan plötsligt skulle råka vara framme.