Skydda dig mot inbrott

Det sker allt fler inbrott i Sverige. Hur kan du skydda ditt hem och vilken period på året sker flest inbrott?

 

 

Att sova gott om natten är skönt. När du vet att din ytterdörr är trygg mot både inbrott och brand, som med säkerhetsdörrar från Prodoor.se sover du säkert ännu bättre när mörkret lagt sig.

 

I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur allra flesta av de inbrott som begås i Sverige faktiskt sker under vinterhalvåret. För något år sedan var det fler inbrott än på länge som gjordes och detta har lett till en tung arbetsbörda för de glasmästare och reparatörer som har svårt att hinna med allt.

 

1 420 anmälningar om bostads­inbrott gjordes i Polisregion Stockholm under november 2016. Det är en ökning med 17 procent jämfört med samma period året innan – Dagens Nyheter

 

Allra flest inbrott sker i november

 

Från oktober och fram till och med december sker flest inbrott i villor i Sverige, den allra värsta månaden är november. Inbrott i lägenheter är betydligt mer jämnare utspritt över årets alla olika månader och årstider. Det är villaförorter som Huddinge och Bromma som är de mest utsatta områdena i Stockholm. Tips från Polisen för att skydda sitt hem och sina värdesaker är att:

 

 

  1. Ha lås av god kvalitet. Många inbrottstjuvar tar sig in genom fönster och altandörrar och det är viktigt att ha lås på både och.

 

  1. Inbrottstjuvar bryter sig gärna in där det är lite insyn så det är bra att inte ha några skymmande växter eller liknande kring altandörrar och fönster.

 

  1. Om du har särskilt dyra föremål är det bra att märka dem på något sätt och fotografera dem. Då kan polisen enklare spåra dem ifall de får tag på stöldgodset.

 

  1. Många inbrott sker när man är bortrest och det är därför viktigt att täcka spåren. Ha en timer på vissa lampor och be gärna en granne tömma posten. Meddela helst inte via sociala medier eller telefonsvararen att du är bortrest.

 

  1. Bor du i villa är det bra att be en granne parkera bilen på din uppfart och klippa gräsmattan ifall du är borta en längre period.

 

  1. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera vilka insatser som krävs om inbrott ska täckas av hemförsäkringen.

 

  1. Alerta grannar är det bästa sättet att undvika inbrott. Med en fungerande grannsamverkan kommer man långt.

 

Källa: Polisen

 

Regeringen med justitieminister Morgan Johansson vill enligt denna artikel i Svenska Dagbladet se hårdare straff för inbrott. Många av dagens inbrott sker av utländska stöldligor som åker in och ut från landet snabbt och enkelt. Det är ett stort gissel för den svenska polisen. Nu presteras ett nytt åtgärdspaket från regeringen där en ny brottsrubricering ingår, inbrottsstöld. Det ska vidare innebära ett strängare straff för de som bryter sig in i bostäder för att stjäla. Minimistraff ligger på ett år i fängelse, något som i dagens läge är sex månader. Straffhöjningen ska göra det lättare att utvisa de som dömts för brottet. Regeringen vill vidare att fler dömda ska få avtjäna sina straff i sin hemländer, något som de tror kan verka avskräckande. Mer om detta i artikeln från Svenska Dagbladet ovan.