Renovera själv

Efter att man meddelat att ROT-avdragen höjs har många blivit sugna på att ta tag i en renovering på egen hand. Och visst går det att själv renovera men det krävs en del kunskap, bra planering och rätt verktyg.

1864101-man-going-through-house-plan

Du kan spara många tusenlappar på att skynda med en renovering, skriver Svenska Dagbladet. Det kommer nämligen att bli rejält dyrare att anlita en hantverkare efter årsskiftet eftersom Socialdemokraterna vill sänka rotavdraget från 50 till 30 procent. Även om det inte är förrän i årsskiftet som hantverkstjänsterna blir dyrare i och med ROT-avdraget, kan priset ändå gå upp före årsskiftet eftersom det förmodligen blir en rusning och många vill anlita snickare, målare eller byggare samtidigt.

Knepen för att renovera själv

På grund av att hantverkstjänsterna går upp i pris är det många som tycker det är mer värt att renovera på egen hand. Det krävs nämligen ingen snickarutbildning för att kunna göra det. Det man behöver är framförallt rätt verktyg och redskap. Allt från en verktygslåda till rätt kläder från exempelvis www.arbetsbyxor.com ska vara på plats. Sedan krävs det självklart också lite kunskap om hur man renoverar och en bra planering. För att kunna uppskatta omfattningen av renoveringsprojektet tipsar Arga Snickaren i Dagens Nyheter om att man kan ställa frågor till de anställda på en brädgård. De brukar oftast ha väldigt bra koll på sådana saker.

Kan behöva ta hjälp

Den som tror att den kan spara in en massa pengar på att renovera hela huset själv tror dock lite fel. Enligt experter brukar kostnaderna öka i längden om man genomför en hel renovering själv eftersom många saknar de kunskaper som behövs.

”I slutändan behöver de flesta ta in hantverkare för att åtgärda problemen man har ställt till med.” Läs mer.