Ombyggnadsstress & ROT-sänkning

Allt fler stressar för att genomföra sina ombyggnationer innan ROT-avdraget sänks till årsskiftet – hinner du eller är det redan för sent?

Allt sedan regeringen meddelande att ROT-avdraget skulle komma att sänkas till årsskiftet 2015/2016 har svenska folket stressat för att hinna klart med sina ombyggnationer. Man har byggt alltifrån terrasser och friggebodar i Vagnhärad till att bygga om badrummet med hjälp av rörmokare i Sundbyberg. Ja, i hela Sverige har man satsat på att hinna ta del av kakan och slippa betala hälften av kostnaden för hantverkarna istället för endast 30 procent som det blir från och med den första januari.

”Den 1 januari sänks rotavdraget från 50 till 30 procent. Många passar därför på att renovera badrummet eller bygga om köket innan det blir dyrare. Efterfrågan på hantverkstjänster har ökat hela året och fortsätter att stiga även nu” läs mer här.

ByggePrecis som citatet ovan avslöjar så har hantverkare runt om i landet haft ett högt tryck för att hinna med så många kunder som möjligt och nu går Skatteverket in och påminner alla som anlitat hantverkare att också betala innan året är slut. Missar man att skicka in sina papper i tid får man nämligen inte tillbaka hälften utan bara 30 procent, och det blir en hel del i pengar. Till exempel skriver Sveriges Radio om hur avdraget i rena pengar ändras från att uppgå till 50 000 kronor per år till att sänkas ner till endast 25 000 kronor, och har du då gjort en stor renovering blir det kostsamt. Något som gör att man dock kan andas ut är att själva arbetet dock inte behöver vara klart till nyår. Arbetena måste vara avslutade senast den sista januari – men kom då ihåg att arbetet ska vara färdigbetalt innan 31 december.