Odla smart och enkelt!

I Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur det är inne att odla i pallkragar. Det är fyrkantigt men ack så mångsidigt nämligen. Det är bara att sätta i marken med några tidningar i botten och fylla på jord så är man igång. I dag skriver vi om detta fenomen.

 

1772435-litet-odlingsforsokJa, rätt verktyg och pallar är bra att ha vid byggen och i lager, men de är ännu mer användbara än så. Inte bara för förvaring utan även i trädgården. Inte minst har pallkragen haft en stor betydelse för stadsodlingen, då man verkligen får ett väl avgränsat område och kan odla på vilken grund som helst i princip. Denna skapelse är dessutom perfekt för den som inte kan böja sig för långt, som på ett äldreboende exempelvis.

 

I Svenska Dagbladet kan vi till och med läsa om hur pallkrageodling har blivit en slags ny folkrörelse, där det i var och varannan trädgård står gröna lådor fylld med mull och jord samt en och annan grön gröda. Upphöjda odlingsbäddar har många fördelar om man jämför med hur det är att odla i ett vanligt trädgårdsland. Eftersom odlingssäsongen är så kort samtidigt som det kryllar av envisa ogrässorter lämpar sig odling i avgränsade bäddar extra väl. Men det gäller att köpa sådana lådor som inte har tryckimpregnerats med giftiga ämnen tidigare, sådana kemikalier vill man ju inte ha i sin sallad direkt. Men nu för tiden används inte samma starka medel som förr.

 

Mycket jord går åt men är värt det i slutändan

Börja med att välja den plats i trädgården eller på kolonilotten som lämpar sig särskilt bra för en odlingslåda, har man mycket plats kan man gärna anlägga flera stycken med grusgångar emellan, det kan till exempel utgöra en liten köksträdgård att botanisera med. Till en enda pallkrage krävs minst tre femtioliterssäckar jord. Köp gärna jorden på flak om du har möjlighet. Grundgödsla gärna jorden.

 

Mer info om just kragar av pall kan man läsa sig till i denna artikel från Expressen. Bland annat kom denna konstruktion som en transportlåda till Europa från USA under andra världskriget. De användes till en början främst tillsammans med lastpallar på transport via tåg.