Med hus på hjärnan

Tillhör du de som ständigt tänker på renoveringar, inredning och förbättringar av olika slag? Då är det här sidan för dig.

AM Industri är en webbsajt för alla som tycker att en bostad är mycket mer än bara en plats där man bor när man inte är på jobbet eller i skolan. För oss är bostaden ett projekt och ett fritidsintresse, som det går att lägga nästan hur mycket tid som helst på.

Renovering

Många skulle nog säga att det råder en smärre renoverings- och ombyggnadshysteri i Sverige. Det gäller inte minst kök och badrum. Den som är händig kan göra mycket själv, men när det gäller elektriska installationer, och ytor som kan komma i kontakt med vatten, är det viktigt att vara noggrann. Om arbetet inte har utförts fackmannamässigt, och det är dokumenterat att så är fallet, får man ingen ersättning från sitt försäkringsbolag om hemmet skulle skadas.

Den som vill flytta till ett hus på landet kan spara stora pengar på att välja ett hus med renoveringsbehov. Allra billigast kan det vara att köpa ett utmätt hus, på exekutiv auktion. Detta är det billigaste alternativet även om man måste anlita hantverkare för precis allting som måste göras. Samtidigt får man möjlighet att sätta sin prägel på den nya bostaden. Många skulle säga att det är just detta som är charmen med de hus som saluförs med renoveringsbehov.

Inredning

Inredning kan handla om stort och om smått, om sådant som enbart har estetisk funktion och om sådant som gör hemmet mer praktiskt. Det finns många trender inom inredning, men samtidigt är det så att det som passar i ett hem kanske inte passar i ett annat. Den personliga smaken är ofta väldigt tydlig, och där en person kanske bara inreder med begagnade möbler väljer en annan enbart nya möbler. Den gemensamma nämnaren kan bli arvegods, eller en och annan basvara från någon av de stora möbelkedjorna, exempelvis en byrå som rymmer alla kläder i hushållet.

Förbättringar

Att förbättra bostaden kan handla om många olika saker. Det kan handla om att byta ut kylen och frysen mot moderna, mer energisnåla varianter, om att ta bort en tröskel som man ofta snubblar på, eller om att höja diskbänken, så att man inte måste kröka rygg under hushållsarbetet.

Många av de här förbättringarna syns inte, till skillnad från renoveringar. Ofta känns de dock, och kan göra stor skillnad av den anledningen. De kan också ha positiv effekt på miljön, eller på hushållsekonomin. En del av förändringarna kostar mycket pengar, och är genomgripande. Därför kanske man drar sig för att genomföra dem. Men det finns också många förbättringar som är små, lätta och billiga, och som kan ha minst lika stor effekt. Räknat per krona blir effekten enorm. Det kan handla om smart förvaring för kläder, leksaker eller hobbyprylar, smart användande av utrymmet ovanpå köksskåpen, eller en upprensning i härvan av sladdar i vardagsrummet. Ofta kan man hitta inspiration till den här typen av förbättringar på nätet: i bloggar och på sajter som Pinterest. Det är faktiskt inte klokt hur mycket man kan åstadkomma med väldigt små medel.