Byggerier i vårt land

I dag skriver vi om byggande på ett lite mer generellt sätt, bland annat vad som sker i denna sektor och runt om i vårt samhälle. Vi skriver även om hantverkare, profilering och vad man bör tänka på.

I Gävle Dagblad kan vi läsa att Ikea-restaurangen i Valbo Köpcentrum numer är alldeles för liten, med tanke på hur poppis det är att äta där, och nu planerar man alltså att bygga om densamma. Restaurangen vill ha plats med hela 330 gäster, som är ungefär femtio fler än dagens 280 platser med utsikt över parkeringen. En 77 meter stor utbyggnad är alltså vad som planeras, men det krävs först ett bygglov.

Byggdiskussioner i Sverige

VerktygsladaAnnat i byggvärlden som sker är att det diskuteras mycket kring hur man ska kunna bygga billiga studentboenden i Sverige, till en utsatt grupp med mycket begränsad ekonomi som ju studenter är. I många studentstäder i vårt land skriks det efter mer boplatser och läget tycks se mörkare och mörkare ut, men det finns alltså vägar att ta för att gå runt, det menar i alla fall kolumnisterna som skriver i Svenska Dagbladet, bland annat genom att markanvisa cirka 700 studentbostäder om året.

Ja huruvida en bygger privat eller som professionell hantverkare är det bra att ha koll på sina verktyg och skydda sig. Men det är även viktigt, om en jobbar som hantverkare med egen firma exempelvis, att profilera sig. Ett smart drag är att använda sig att produkter med sitt egna märke på, fixat via http://www.axonprofil.se/.

Sist men inte minst ska vi även prata om hur man kan tänka när det kommer till anlitandet av en hantverkare, i en artikel i Expressen får vi följande råd:

Anlita aldrig hantverkare svart. Förutom att du bidrar till att gynna oseriösa aktörer i en annars seriös bransch kan du få problem med försäkringar. Du riskerar även att bli arbetsgivaransvarig och ersättningsskyldig. Du får heller ingen garanti på utfört arbete och får svarare att göra reklamationer. Rotavdrag kan du inte heller göra – Expressen