Allt fler väljer rörliga lån

Vi i Sverige befinner oss just nu i ett unikt läge med en otroligt låg ränta. Dock är det även allt fler som väljer den rörliga räntan och inte tänker långsiktigt, något som många ekonomer känner oro inför. 

252766-real-estate-concept-9Vår privatekonomi är alltid en mycket het potatis. Nu är det även allt fler människor som väljer att förverkliga sin dröm och med det bygga sitt drömhus. Allt fler väljer att unna sig av livets goda, och på zmarta.se/lana-pengar går det att få mer information om att låna pengar på ett snabbt och smidigt sätt för att skjuta till så man får den där drömmen man längtat efter. Vad man kan se som en mycket tydlig trend, förutom att allt fler väljer att förverkliga sina drömmar, är att allt fler väljer även att ha rörliga lån. I en artikel på dn.se går det att läsa att de som tog nya lån i januari från SBAB så valde hela 82 % av välja rörliga lån, alltså lån som man endast binder upp sig på på tre månader. Det finns fördelar och nackdelar med både bundna lån och rörliga. Just n är räntan otroligt låg, så många ekonomer menar att det kan löna sig att binda upp sig under lång tid, exempelvis på fem år. Då kommer man att betala lite mer i ränta nu, men sedan kommer man, om räntan höjs, att få betala mindre. Även ekonomer på Swedbank menar att räntan är historiskt låg och man gör rätt i att binda upp sig så man säkrar för en långt tid framöver.

Binda eller hålla rörligt

Vad man ska utgå från är sin egen ekonomi. Om man har goda marginaler kan man med fördel välja att stanna kvar på det rörliga, men om man vill ha trygghet och vet att man kommer att bo kvar på samma ställe under många år kan det vara smart att binda nu så man får en större trygghet. Varför så många känner oro inför att binda upp sina lån kan även vara för att man flyttar allt mer nu än vad man gjorde förr.